Ciasto na kluski śląskie najczęściej kojarzy się nam ze znanymi od pokoleń, okrągłymi kluskami z charakterystycznym wgłębieniem w środku. Jednak warto wiedzieć, że z tego ciasta można wykonać jeszcze wiele innych smacznych, ciekawych oraz oryginalnych dań i przekąsek. Dzięki swojej uniwersalnej strukturze można je łatwo formować, smażyć, gotować, zapiekać czy nawet nadziewać ciekawymi farszami. W tym artykule podpowiemy Ci, jakie potrawy warto spróbować przyrządzić przy użyciu tradycyjnego ciasta na kluski śląskie.
Tradycyjne kluski śląskie to nie wszystko!
1. Kluski śląskie na słodko
Choć przede wszystkim kluski śląskie kojarzą się z obiadowym dodatkiem do mięsa, mogą też posłużyć jako danie deserowe. Przygotowane kluski obtoczone w bułce tartej, podsmażone na maśle i posypane cukrem pudrem będą stanowiły wyśmienity słodki posiłek czy podwieczorek. Można je dodatkowo podać z konfiturą, owocami czy sosem waniliowym.
2. Kopytka i gnocchi
Ciasto na kluski śląskie świetnie nadaje się jako baza do przygotowania gnocchi albo kopytek. Wystarczy zmienić kształt klusek na podłużne, delikatnie spłaszczone wałeczki, które po ugotowaniu będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów – od prostych masła z szałwią, pomidorowego aż po kremowy serowy.
3. Pyzy ziemniaczane z mięsem lub warzywami
Masę przygotowanego ciasta można również użyć do formowania większych kulek, które następnie nadziewa się aromatycznym farszem mięsnym, pieczarkowym lub warzywnym. Po ich ugotowaniu otrzymujemy tradycyjne polskie pyzy, których smak uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
Co ciekawego można znaleźć o cieście na kluski śląskie?
Warto wiedzieć, że:
- Prawdziwe kluski śląskie powstają z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, bez dodatku jajka, co powoduje wyjątkową miękkość ciasta.
- W niektórych rejonach Śląska dodaje się czasami żółtko – jednak wiele tradycyjnych przepisów zaleca jedynie mąkę i ziemniaki.
- Kluski śląskie mają charakterystyczne wgłębienie – to miejsce, które idealnie sprawdza się do zatrzymania sosu.
Co mówią kulinarne strony internetowe
Ciekawe pomysły na urozmaicenie potraw z ciasta śląskiego znajdziemy także w sieci. Jedna z popularnych stron kulinarnych wspomina:
„Ciasto na kluski śląskie świetnie nadaje się również na krokiety ziemniaczane, które dodatkowo panierowane w bułce tartej i smażone na złoto mogą stanowić smakowitą przekąskę lub interesujące danie obiadowe.”
Inna strona podkreśla ciekawostkę dotyczącą sposobu podania:
„Niektóre regionalne przepisy zalecają smażenie gotowych klusek śląskich na patelni z cebulką, boczkiem lub dodatkiem przypraw, co nadaje im zupełnie nowy smak i aromat.”
Podsumowanie
Jak widzisz, z ciasta na kluski śląskie można wykonać wiele ciekawych dań – od słodkich deserów po pyszne wytrawne potrawy obiadowe. Warto więc czasem poeksperymentować, spróbować czegoś nowego i odkryć to pyszne ciasto na nowo!