Jak zrobić kluski śląskie? Wystarczy przygotować ziemniaki, mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Po ugotowaniu i przeciśnięciu ziemniaków przez praskę mieszamy je z mąką ziemniaczaną i jajkiem w odpowiednich proporcjach, formujemy kulki z charakterystycznym wgłębieniem, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Kluski śląskie – proste składniki, wyjątkowy smak
Kluski śląskie to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, uwielbiana zwłaszcza na Śląsku, ale coraz bardziej popularna w całym kraju. Słyną ze swojej wyjątkowej konsystencji oraz dobrze komponują się z różnorodnymi mięsami, sosami czy warzywami.
Składniki potrzebne do wykonania klusek śląskich:
- ziemniaki – około 1 kg (najlepiej mączyste)
- mąka ziemniaczana – około 250 gramów (¼ objętości ziemniaków)
- 1 jajko
- sól do smaku
Jak zrobić idealne kluski śląskie – krok po kroku
Krok 1: Ugotuj i przeciśnij ziemniaki
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, lekko ostudź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub dobrze rozgnieć na gładką masę. Następnie zostaw na chwilę do wystudzenia.
Krok 2: Formowanie ciasta i klusek
Ugniecione ziemniaki włóż do miski i podziel na cztery części. Jedną część wyjmij, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną (powinna zajmować miejsce usuniętej ćwierci ciasta). Następnie dołóż z powrotem odjętą wcześniej część ziemniaków. Dodaj jajko, szczyptę soli i dokładnie zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto.
Krok 3: Formowanie i gotowanie klusek
Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, z których formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce delikatnie zrób palcem charakterystyczną dziurkę. Kluski gotuj w osolonym wrzątku aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię (około 2–3 minuty od wypłynięcia).
Ciekawe informacje o klusce śląskiej
Tradycyjnie kluski śląskie podaje się z pieczonym mięsem, sosem pieczeniowym oraz modrą kapustą. Potrawa ta kojarzona jest przede wszystkim ze Śląskiem, choć ma swoje odpowiedniki w kuchniach krajów sąsiednich – czeskie „knedliki” lub niemieckie „Kartoffelklöße”.
Według portalu kulinarnego „Gotowanie to sztuka”:
„Idealne kluski śląskie powinny być miękkie i elastyczne, jednak nie mogą rozpadać się podczas gotowania. Sekretem ich perfekcyjnej konsystencji jest zastosowanie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki ziemniaczanej.”
Dlaczego warto samodzielnie przygotować kluski śląskie?
Domowe kluski śląskie są nie tylko zdrowsze, ponieważ nie zawierają sztucznych dodatków poprawiających ich konsystencję i smak, ale również tańsze i smaczniejsze niż kupione w sklepie. Przygotowanie tej tradycyjnej potrawy jest też świetnym sposobem na podtrzymanie rodzinnych tradycji kulinarnych oraz wzbogacenie domowego menu o danie proste, ale wyjątkowe w swojej doskonałości.