Jak zrobić zielone kluski śląskie?
Zielone kluski śląskie można łatwo przygotować, dodając do klasycznego przepisu puree ze szpinaku, jarmużu lub natki pietruszki. Oprócz atrakcyjnego koloru, takie kluski zyskują dodatkowe wartości odżywcze, witaminy oraz charakterystyczny smak. Warto wiedzieć, że kluski śląskie to jedno z najważniejszych dań na Górnym Śląsku, cenione za swoją prostotę, sycący charakter i łatwość przygotowania. Zielona wersja jest ciekawą odmianą, która z pewnością przyciągnie uwagę każdego smakosza.
Co będzie potrzebne do przygotowania zielonych klusek śląskich?
Przygotowanie zielonych klusek śląskich to nic trudnego. Oto składniki:
- 1 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach
- 200 g ugotowanego i zmiksowanego szpinaku (ewentualnie jarmużu lub natki pietruszki)
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalne)
- Sól do smaku
Krok po kroku – jak zrobić zielone kluski śląskie?
1. Przygotowanie ciasta na kluski
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odstaw do wystygnięcia, obierz i dokładnie przeciśnij przez praskę lub zmiel. Dodaj puree ze szpinaku, jarmużu lub natkę pietruszki (wg smaku), mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób na jednolite, gładkie ciasto.
2. Formowanie klusek śląskich
Formuj z przygotowanego ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie lekko spłaszczaj i palcem rób w środku charakterystyczne wgłębienie. Pamiętaj, że dziurki mają kluczowe znaczenie:
„Od charakterystycznej dziurki zależy nie tylko wygląd, ale i smak klusek śląskich. Dół jest niezbędny, by zatrzymać sos podczas jedzenia.” – cytat pochodzi ze strony Kuchnia Śląska.
3. Gotowanie klusek
Zagotuj dużą ilość lekko osolonej wody. Wrzuć kluski do wrzątku partiami i gotuj je przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągaj łyżką cedzakową i pozwól im chwilę odcedzić.
Dlaczego warto dodać do klusek warzywa?
Pytanie może brzmi dziwnie, ale oprócz uatrakcyjnienia kolorystyki potrawy, zielone dodatki takie jak szpinak czy jarmuż znacząco podnoszą wartości odżywcze dania. Są niezwykle bogate w:
- żelazo, niezbędne dla zdrowia krwi,
- witaminy A, C oraz K, wspierające odporność i wzrok,
- błonnik pokarmowy, regulujący pracę przewodu pokarmowego.
Z czym podać zielone kluski śląskie?
Najpopularniejszym dodatkiem do klusek śląskich jest roladka wołowa oraz kapusta modra. Jednak zielone kluski świetnie komponują się także z sosami grzybowymi, serowymi, a nawet z prostym, stopionym masłem z dodatkiem świeżego koperku i czosnku.
Ciekawostka – historia klusek śląskich
Kluski śląskie to danie wpisane na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zdaniem ekspertów kulinarnych, ich historia sięga XIX wieku. Jak podają znawcy:
„Tradycyjne kluski śląskie od dziesięcioleci przygotowuje się w niemal każdej śląskiej rodzinie, stanowiąc istotny element kulinarnej tożsamości regionu.” – cytat pochodzi z portalu Smaki Regionów.
Zielone kluski śląskie to udany sposób na ciekawe i zdrowe urozmaicenie klasycznego, polskiego dania. Spróbuj samodzielnie je przyrządzić i ciesz się wyjątkowym smakiem z nutką zdrowego szpinaku lub jarmużu!